Lewis Residence

Portland architect Warren Weber designed this home, a gem of mid-century design, in 1952. When our clients acquired it, it had been left largely untouched, with original windows, fir paneling, and a radiant floor heating system.

 

Although the house is a masterpiece and a period piece, it needs an update to match its new owners’ lifestyle. The home sits on a sprawling site, but there is no direct access to its large backyard. Typical of the era, the kitchen is cramped and closed off. The bathrooms need updating, and the owners, who frequently entertain and host out of town guests, want a master suite that feels more private and removed from the common areas of the house.

 

On the exterior, we added screens to formalize the processional entry and define a courtyard off the kitchen, and propose replacement of windows and doors. Inside, we will remove the kitchen’s walls, expanding its size and connecting it to the dining room. While the kitchen will be entirely reconfigured, we will respect its original vernacular, referencing its fir paneling, cabinet style, and hardware.

 

To allow for flexible entertaining, our plan establishes several zones, from the kitchen and dining room through new folding accordion doors linking the inside to a series of stepped outdoor patios. These spaces lead to a pavilion with a fireplace, seating area, and hot tub.

 

We are also renovating the bedroom wing of the house, adding a master bath, reconfiguring the closet space, and adding a private garden off the master suite.